Engerdalsnatur ut til hele verden


UT PÅ TUR: Naturvisjon med blant andre Arne Nævra vil, i tillegg til turister fra hele verden, også ha nordmenn ut på oppdagelsestur i Norges langstrakte landskap. Her ser vi et eksempel med et fantastisk bilde fra Femundsmarka hvor rein i sitt rette element er et vanlig syn.

Foto: Kjell Arne Fridtun

Arne Nævra slår på stortromma og vil lage tidenes satsing på skildring av norsk natur. Gigantprosjektet innebefatter blant annet ett eller to 24 minutters fjernsynsprogrammer fra Femundsmarka og Gutulia.

Østlendingen 01.03.2008
Torill Kolbu 917 46198
trysilostlendingen.no


– Dette var meget spennende, sier ordfører Reidar Åsgård entusiastisk. Han visste ingenting om Nævras prosjekt før Østlendingen ringte. Nasjonalparkene ligger jo der. – Nå må vi tenke alternativt, sier Åsgård ivrig. Han ser for seg en modell som allerede finnes i Amerika, Canada og flere andre steder i Europa. Hvor myndighetene tar på seg deler av ansvaret med å holde nasjonalparken i orden.
– Da vil vi få flere nye arbeidsplasser. Med økt interesse og mye turister som vil inn i parken, trenger vi både oppsynsmenn, turførere – i det hele tatt ressurspersoner som skal hjelpe turistene gjennom nasjonalparken. Vi får masse muligheter, sier den positive ordføreren.

Oppstart til høsten
– Forprosjektet på 3,2 millioner kroner er nå finansiert og vi har fått veldig bra respons hos politikerne, forteller Arne Nevra til Østlendingen. I begynnelsen av mai skal de tunge søknadene av gårde.
– Vi håper det går glatt slik at vi kan trykke på knappene og starte filmingen senhøstes i år. Da kjører vi i gang med 8 kamerateam som skal filme i fire år framover. Filmingen vil foregå over flere årstider, hvor den beste på hvert sted blir lagt vekt på.
– Du har vel mange fine dyr og natur opptak fra før du kan bruke i produksjonene?
– Ikke et eneste ett, svarer Alt må tas på nytt i det nye HD-formatet. Jeg har ikke engang opptak av en eneste elg som kan brukes. HD har så høy oppløsning at det blir like livaktig å se på TV som ut gjennom vinduet. Det blir helt rått, sier en entusiastisk Arne Nævra.


Innovatører
Det bergensbaserte selskapet Corax med Magne Helge Sleire bak roret og Arne Nevra, Kjell M. Derås og Per Magne Jensen har etablert selskapet Naturvisjon. Dette selskapet skal de neste fire årene realisere dette gigantiske medieprosjektet.
– Dette blir det første komplette informasjonsproduktet om de norske nasjonalparkene for TV, bredbånd og nye medier, opplyser Arne Nævra.
– I alt skal det produseres 30 fjernsynsprogrammer a 24 minutter. Det blir den første samlede tv-framstillingen av naturkvalitetene i de norske verdensarv-områdene. Det blir også den første store satsingen på naturdokumentarer fra Norge for distribusjon via fjernsyn over hele verden. Og - den første helaftens norske naturfilm for kino på mange år. Det gleder vi oss veldig over. Det blir også første gang det lages en kommersiell side på nett som sys sammen rundt nasjonalparkene, forteller Nævra. Her skal publikum få vite alt

Flott markedsføring
– For tiden er det stor interesse for turbasert reiseliv, konstaterer Nævra. I alle programmene vil det komme tydelig fram ankomstmuligheter til stedene, overnattingsmuligheter, friluftsliv i området, dyrevern, løypenett og så videre.
– Nå er det opp til myndighetene om dette skal bli en realitet. Vi har fått gode signaler fra både Natur- og næringsdepartement. Landbruksministeren venter vi et formelt svar fra. Ellers har vi mange støttespillere slik som Statskog og Innovasjon Norge. Det ypperste fra alle filmene i BBC høykvalitet skal settes sammen til fire dokumentarer på hver på 52 minutter om fjellet, kysten, skogen og Svalbard. Vi går på med krom hals. Dette er bra for Norge, avslutter naturfotograf Arne Nævra.
Østlendingen 01.03.2008

© COPYRIGHT 2008 - Østlendingen


Østlendingen Østlendingen

Tilbake Neste artikel